Scroll Top

Branchiomyces (Kieuwrot)

Veroorzaker :

Branchiomyces sanguinis en demigrans.

Andere namen :

Kieuwschimmel, Kieuwrot.
– Er zijn 2 varieteiten van deze schimmel die de ziekte veroorzaken, de “branchiomyces sanguinis” en de “branchiomyces demigrans”.

Cyclus :

De eerste tast alleen de bloedbaan aan, terwijl de tweede vanuit de bloedvaten naar de omliggende weefsels groeit.
– De schimmels zullen het best woekeren in zuurder water met een pH tussen 5.5 en 6.5 en een temperatuur tussen de 20 en 25 graden.

De ingewikkelde levenscyclus van deze schimmels is vergelijkbaar met die van een andere schimmels, nl. Saprolegnia die oa huidschimmel veroorzaakt. De sporen van de schimmel komen vanuit de genecroseerde kieuwen in het vrije water terecht. Eens op de bodem terechtgekomen gaan de vissen de sporen naar binnen werken tijdens hun speurtocht naar voedsel en op deze manier passeren de sporen met het water de kieuwen.

Op de kieuwen gaat het proces nu verder, de sporen zullen ontkiemen. Er worden schimmeldraden gemaakt en deze laatste zullen in het kieuwweefsel doordringen en het doen afsterven. Dit afsterven gebeurt omdat er obstructies zijn in de bloedvaten en sommige kieuwdelen geen bloedtoevoer krijgen en gaan rotten. De afgestorven deeltjes van de kieuwen komen, samen met de sporen opnieuw in het water terecht en de cyclus kan herbeginnen.

Symptomen :

Vissen worden lusteloos, stoppen met eten, uiteindelijk gaan ze luchthappen aan het oppervlak.

Overdracht :

Via de sporen van de schimmel.

BESMETTINGSGEVAAR :

Is groot, de ziekte kent een snel verloop en de voortekens zijn pas laat te bemerken. De schimmel kan tot 50% sterfte veroorzaken binnen enkele dagen tijd.

Medicijnen :

Voor vissen die nog niet te erg zijn aangetast kan Formaline en Malachietgroen effectief zijn.
– Anders kan Chloramine -T nog uitkomst bieden.
– Om een duidelijk verschil te laten zien, van een gezonde kieuw en een aangetaste kieuw.

   

Raadpleeg voor gebruik van medicijnen een specialist.

 

× Kan ik u helpen?