Is een schimmel die vaak voorkomt op zowel de vissen als hun eitjes. Vooral in de wintermaanden zien we de schimmel regelmatig bij vijvervissen. Mede ook omdat de schimmel voor kan komen bij watertemperaturen tussen 2 en 30 graden. Bij lage temperaturen heeft de vis weinig weerstand, terwijl de schimmel zich wel goed kan vermenigvuldigen. Saprolegnia kan primair voorkomen, maar is meestal een secundaire infectie. Deze schimmel is namelijk altijd in de vijver aanwezig. Dus ga niet meteen middeltjes in de vijver doen tegen schimmel maar zoek de oorzaak bij problemen van saprolegnia. !
Bron foto: kentsimmons.uwinnipeg.ca
Diagnose :
Onder de microscoop met een 100x vergroting, kunnen we aan de aparte schimmeldraden (hyphae) bepalen met welke schimmel we van doen hebben. Saprolegnia heeft een lange vertakte niet gesepteerde schimmeldraad met aan het eind een sporangium. Dit lijkt op een bolletje en bevat miljoenen zoösporen.
Uiteraard is schimmel met het blote oog te zien op de vis door witte plukjes, soms lijkt het op watten. Alhoewel ze niet altijd wit zijn, soms zijn ze zwart, bruin of grijs en na langere tijd kunnen ze groen worden door aangegroeide algen.
– De schade aan de vis wordt veroorzaakt door verschillende proteolytische enzymen die door de schimmel worden aangemaakt. Bij erge kieuwaantasting sterft de vis door verstikking. Indien de schimmels dieper doordringen in de huid, raakt de osmose verstoort het geen dodelijk is voor de vis. Het is zeer belangrijk gestorven vissen en eitjes zo snel mogelijk te verwijderen, om verdere besmetting voor de rest van de vijver te voorkomen.
Bron foto: elfwdr.nl
Behandeling :
De schimmelbehandeling kan met een kort zout of malachietgroen bad van enkele minuten. De bad behandeling dient men enkele dagen na elkaar te herhalen. Tijdens het behandelen het water goed beluchten.
– Een lokale behandeling met isobetadine is ook vrij effectief.
– Indien meerdere vissen zijn aangetast, kan men de vijver behandelen met Fmc.
Raadpleeg voor gebruik van medicijnen een specialist.