Scroll Top

Hoeveel Koi

De meeste koiliefhebbers zullen in hun enthousiasme denken: hoe meer hoe liever. Het levendige kleurige schouwspel van de koi in de koi vijver is natuurlijk al eventjes een ideaalbeeld in de gedachte van de beginnende hobbyist. Het aantal koi in de vijver wordt door twee aspecten bepaald.

De eerste is al besproken. Het aantal vissen moet worden afgestemd op de capaciteit van het filter. Door bij de aanleg van de vijver en het filter al rekening te houden met het maximale aantal koi wat er in een vijver kan, mag het filter dus geen belemmering vormen.

Het tweede aspect komt nu aan de orde. Koi hebben een bepaalde ruimte nodig in de vijver om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is te vergelijken met ons zelf. Wij hebben ook een bepaalde leefruimte nodig om ons lekker te voelen. Voor koi komt deze privacy uit op ongeveer 70 cm vis op 1000 liter (1 kuub) vijverwater. Bij een koi vijver van 10 kuub is het maximale aantal koi dat er gezond en met een optimale ontwikkeling in kan rondzwemmen 7 meter. Het is even wennen om niet in aantal koi te spreken maar in meters.

Het is niet raadzaam om gelijk het maximale aantal koi in de vijver te huisvesten. Ik geef u daar een paar redenen voor. Het biologische filter heeft zeker een jaar nodig voordat deze optimaal functioneert. Het uitzetten van koi moet dan ook gelijke tred houden met de capaciteit van het filter. Een andere reden is dat koi stevige groeiers zijn. Een koi die bij aanschaf een lengte van 15 cm heeft, kan onder goede omstandigheden na twee jaar al een respectabele lengte bereiken van 40 cm. Het uitzetten van 20 koi die een gemiddelde lengte hebben van 20 cm bij aanschaf, kunnen na een jaar of twee al leiden tot een bezetting van 90 cm koi op een kuub water als we blijven uitgaan van een koi vijver van 10 kuub. Nu is 70 cm vis op een kuub water geen wet van Meten en Persen, maar u begrijpt dat zodra deze koi nog meer groeien (en dat doen ze) er vissen weggedaan moeten worden om de leefomstandigheden van de overblijvende koi zo optimaal mogelijk te houden.

Nu we weten hoeveel koi we kunnen houden en de filtercapaciteit daarop kunnen afstemmen, rijst de vraag: hoe ga ik mijn koi vijver filteren?

× Kan ik u helpen?