Lymphocystis Ziekte is een chronische, en goedaardige infectie veroorzaakt door een “Iridovirus” die resulteert in een unieke hypertrofisch cellen, meestal op de huid en vinnen van meer geavanceerde order van vissen.
Lymphocystis literatuur omvat meer dan 100 jaar aan kennis en teksten. En werd in eerste instantie verkeerd gediagnosticeerd als zijnde een parasiet, in plaats van een virus. Vis pathologen geconcludeerd dat Lymphocystis ziekte werd veroorzaakt door een “ultra- zichtbare virus.”
Het Lymphocystis virus is nog steeds het grootste “Iridovirus” ooit ontdekt bij 200 ± 50 nm.
Lympphocystis, ook wel de knobbelziekten genaamd, is een chronische aandoening. Waarbij wratachtige knobbeltjes gevormd worden op huid en kieuwen. Deze grijswitte knobbeltjes kunnen tot enkele centimeters groot worden.
Besmetting :
Gebeurt oraal of via kleine huidletsels. Deze aandoening is meestal goedaardig en verdwijnt vaak spontaan en zonder littekenvorming. Het virus wordt verspreid door lichamelijk contact tussen vis. Factoren zoals de hoge bezetting in de vijver, en externe trauma zorgen dat de overdracht sneller gebeurt. Het virus heeft een affiniteit voor bindweefsel en dus manifesteren de tumoren zich vaak in de vinnen, kieuwen of de huid. Incubatie tijden en groei looptijden variëren, in koud water kan het enkele maanden tot een jaar duren voor er tumoren en of vergroeiingen te zien zijn. Terwijl in warmer water dit soort letsels slechts een paar weken nodig kan hebben. Bij 25 ° C kan, de ontwikkeling van dit letsel in 10 dagen te zien zijn.
– Lymphocystis veroorzaakt zelden ernstige schade aan de vis, maar kunnen deze lelijke infecties de waarde van de vis behoorlijk verlagen indien men de vis wil verkopen.
Diagnose :
Kan men stellen onder de microscoop. De knobbeltjes zijn hier zichtbaar als opgeblazen bindweefselcellen.
Behandeling :
Een effectieve behandeling tegen lymfocystis bestaat niet. Net als bij de overige virussen moet men proberen de algemene weerstand van de vis te verhogen.
– En om besmetting van andere vissen te voorkomen, kan men beter de aangetaste vis(sen) afzonderen.
De wratachtige knobbeltjes kunnen met succes chirurgisch verwijderd worden, maar de kans dat ze terug komen is groot.
– Indien men een klein stukje verwijderd en dit onder de microscoop zou leggen. Kan men duidelijk de misvormde opgeblazen cellen zien.
– Het Lymphocystis virus word niet overgedragen op de mens.
foto 1 onder, naarmate ze groter worden gaat de structuur er korrelig uitzien .