Het vijverwater wordt door het filter gevoerd door middel van een pomp. Er zijn twee soorten pompsystemen. Het ene is een treksysteem en het andere een duwsysteem. Met een treksysteem bedoelen we dat de pomp, die er voor zorgt dat het water door de vijver en het filter circuleert, buiten de vijver staat. De pomp trekt als het ware het water uit de vijver. Met een duwsysteem, doelen we op een situatie waarbij de pomp in de vijver staat. De pomp duwt als het ware het water naar het filter toe. De pomp als duwsysteem staat in de vijver, terwijl een pomp met een treksysteem voor of achter het filter staat buiten de vijver.
Vaak gaat een treksysteem samen met een filter die gravity gevoerd wordt met vijverwater. Een voorwaarde voor een gravity gevoerd filter is dat het wateroppervlakte van het filter op hetzelfde niveau ligt als de waterspiegel van de vijver. Door de wet van de communicerende vaten loopt het filter vol met water. De pomp zorgt ervoor dat het water weer uit het filter in de vijver wordt gepompt. Het water uit de vijver wordt naar het naar het filter geleid via pvc afvoeren die door de zijwanden of onder de bodem van de vijver worden geplaatst. De terugvoer naar de vijver kan op allerlei manieren gebeuren, direct, via een waterloop of waterval, venturi, etc. Voorbeelden van een gravitysysteem zijn het traditionele nat-of meerkamerfilter en onder andere een filter wat gebaseerd is op het vortexprincipe.
Een duwsysteem of een pompgevoerd systeem gaat samen met filters die boven de waterspiegel staan. Een gevolg hiervan is, dat een pomp zal moeten worden gebruikt die voldoende opvoerhoogte aankan. De pomp duwt het water middels pvc afvoeren en/ of flexibele slangen naar het filter toe. Voorbeelden van filters die pompgevoerd werken zijn ook het traditionele meerkamerfilter maar dan niet gravity gevoerd. Ook de meer en meer in opkomst komende beadfilters, trickelfilters en fluidbedfilters zijn pomp gevoerd. Deze filters kunnen ook worden bediend met pompen die buiten de vijver staan en voor het filter zijn geplaatst. Waarom deze filters in opmars zijn zal ik later uitleggen. Een voordeel van deze nieuwe generatie koi filters is de geringe ruimte en oppervlakte die ze in beslag nemen. Vaak zijn deze filters onderhoudsvriendelijker dan de traditionele nat- of meerkamerfilters.