Witte Stip valt in de categorie Ciliaten. Een ciliaat is een wimpeldiertje met als kenmerken een ovale vorm met rondom trilhaartjes voor voortbeweging en voedselopname. De protozo is vrij groot en veranderlijk van vorm. Bij voortbeweging vervormt de ronde Celiaat soms tot een ovaalvorm. Dit in tegenstelling tot een aantal andere Celiaten, die bij voortbeweging “vormvast” blijven. De protozo beweegt zich ten opzichte van de meeste protozoën langzaam voort. In stilstand neemt de Celiaat weer een ronde vorm aan. De naam Witte Stip is misleidend, onder de microscoop is dit protozo bruin tot zwart. De parasiet kan zich vermenigvuldigen tussen 4 en 32 graden.
Bron: foto 1: fishdoc.co.uk, -foto 2: eigen, -foto 3: kinglars.dk, -foto 4: eigen.
Cyclus :
De cyclus van de witte stip is tamelijk complex, de jonge parasiet graaft zich een weg door de slijmhuid tot in de epidermis van de vis en voed zich daar met huidcellen en slijm tot ze volwassen wordt. De volwassen stip is met het blote oog te zien. Onder de microscoop ziet de stip er bruin uit.
De witte kleur ontstaat door een dun laagje omkapselend reactieweefsel dat door de vis zelf word aangemaakt. Door het diep inkapselen van de parasiet is deze op dat moment voor geen enkele behandeling gevoelig.
Om zich voort te kunnen planten moet de parasiet de vis verlaten. Hij doorboort de huid van de vis, zwemt wat rond in het water en nestelt zich binnen een uur vast op planten, bodem of stenen. Waar hij zich omvormt tot een cyste (tomont). Binnen 24 uur deelt hij zich in ongeveer 2000 dochtercellen (theront). Deze dochtercellen doorboren de wand van de cyste en zwemmen vrij rond op zoek naar een andere vis en zo is de cyclus rond. De vrijzwemmende dochtercellen zijn wel voor behandeling gevoelig.
Ontstaan :
Vaak na aanschaf van nieuwe vis (besmetting) en bij schommelingen in de temperatuur.
– Te veel water verversen direct in de vijver.
SYMPTOMEN :
Schichtig zwemmen, hogere slijmproductie, loskomen opperhuid. Samengeknepen vinnen, donkerkleuring, afwijkend zwemgedrag en lusteloos op de bodem liggen. In een later stadium ademhalingsmoeilijkheden door aantasting van de kieuwen.
Bij verschijnselen :
Door de beschadigde huid kunnen bacteriële infecties en Saprolegnia (schimmel) optreden.
Herkennen :
Met het blote oog, 1 mm grote witte stippen op vinnen, staart, huid en kieuwen welke enkele dagen na infectie ontstaan en bestaan uit een trophont met om zich heen dode huidcellen van de vis. Bevestig altijd door middel van microscopisch onderzoek.
Met de microscoop 100x vergroting. Draaiende bolletjes te zien, niet vormvast, bij voortbewegen kunnen ze een ovale vorm aannemen. Bij 400x zijn de trilharen zichtbaar.
– Kenmerkend is de Hoefijzervormige Kern (bij volwassen stippen). Niet vanuit ieder positie zichtbaar. Onvolwassen witte stippen zijn bruinachtige rondjes.
Behandeling :
Witte stip moet men tot 3 keer herhalen.
De tijd tussen de behandelingen is afhankelijk van de temperatuur.
– Bij 25 graden bedraagt de tussentijd 4 dagen.
– Bij 18 graden is dat 6 dagen.
– Bij 10 graden is dat 10 dagen.
Kuur altijd afmaken om de lastige cyclus van de witte stip te doorbreken.
Medicijnen :
– Formaldehyde
– Malachietgroen
– Acriflavine
– Chloramide-T
– Gtc en Fmc.