Scroll Top

Zwarte stip (Metacercarien)

Bron: Chelsea Wood and James

De metacercariën zijn rond tot ovaal afgeplatte, van zuignappen voorziene larven van enkele tienden van een millimeter groot. Ze komen voor in de huid, de spieren en de inwendige organen. De larven zelf veroorzaken weinig of geen schade omdat ze meestal ingekapseld zijn. Slechts wanneer ze dit omringende weefsel verlaten berokkenen ze schade aan de vis.

CYCLUS

De eieren van de volwassen trematode, komen met de uitwerpselen van de eindgastheer (vogel) in het water. Dit eitje word opgenomen door een etende slak (1ste tussengastheer), in de slak zal het eitje uitkomen en een “Miracidia” vormen. De miracidia ondergaan verschillende ontwikkelingsstadia in de slak, dwz sporocysts, rediae en cercarie.
Na een tijdje verlaat de ontwikkelde Cercarie de slak en infecteert een vis, de (2de tussengastheer). In de vis ontwikkelt de Cercarie zich tot een Metacercarie.
De geïnfecteerde vis moet daarna door een roofvis of watervogel, namelijk de (3de of eindgastheer), worden opgegeten om zich verder te ontwikkelt tot een parasiterende volwassen trematode.

Symptomen :

De besmette vissen vermageren (Zie foto onder), en hebben een ingevallen buik. Ze vertonen een donker kleurpatroon. Meestal krijgen we donkere tot zwarte puntjes in de huid of de vinnen, die daardoor de Engelse benaming “Black spot disease” mee kreeg. Deze plekjes veroorzaken normaal geen wonden en verdwijnen meestal met de veroorzaker, de larve. Soms vinden we de metacercariën in knobbeltjes in de spieren. De aanwezigheid van metacercariën is enkel microscopisch vast te stellen bij een onderzoek van een drukpreparaat je van verdacht weefsel van de inwendige organen, zoals lever en spieren. Hierin vinden we ofwel de vrij levende ofwel de ingekapselde metacercariën.

Behandeling :

In een gezonde vis worden de metacercarien ingekapseld en de aangerichte schaden geneest spontaan. Alleen als de vis verzwakt breken ze uit het kapsel, en veroorzaken een secundaire infectie. Verder behandeling is niet nodig. Hou de weerstand op peil.

Raadpleeg een specialist

× Kan ik u helpen?