Scroll Top

De ziektes die een Koi zoal kan krijgen

Iedere koi bezitter zou een EHBO-doos voor zijn koi’s moeten hebben.

Deze doos moet de volgende bestanddelen hebben:
– scherpe schaar
– pincet met ronde uiteinden
– wattenstaafjes
– anti-septische zalf en een handdoek waarin u de koi kunt wikkelen tijdens zijn behandeling.

We moeten u één ding van te voren zeggen u moet nooit een koi met droge handen aanraken want dan gaat zijn slijmhuid stuk en deze dient ter bescherming voor ziektes, dus maak altijd eerst uw handen nat met vijverwater.
Als de vis een maal een verwonding heeft opgelopen moet u deze zo snel mogelijk behandelen want anders hebben secundaire bacteriën de kans om de wond te infecteren.

U zult misschien weleens tegengekomen zijn dat er een koi uit de vijver is gesprongen, deze koi lijkt dan dood maar is dit allerminst de koi heeft nog steeds een kans om te overleven.

Een paar voorbeelden:
Als de koi nog spartelt kunt u hem zo terug zetten in de vijver.
Als de koi zwaar ademhaalt kunt u hem het beste in een goed doorlucht zoutbad leggen en dat 10 minuten lang. Dit zoutbad maakt u in een aparte bak en u doet per liter vijverwater 20 gram zout. Dit is een oplossing van 2%. Het zoutbad doodt de schimmelsporen en bacteriën.

Koi kunnen vaak weer tot leven gebracht worden zelfs wanneer het lijkt dat ze dood zijn. Kijk goed of de vis niet meer een klein beetje met de kieuwen beweegt, houdt de vis ondersteboven en kijk of de ogen meedraaien.

Kijk ook goed naar de mond soms hapt de koi nog naar lucht. Vanaf het moment dat de koi geen teken van leven meer vertoond kan het hart nog enkele uren doorkloppen.
Om de koi nog te redden pakt u de koi beet bij de staartwortel en beweegt u de koi rustig achterwaarts door het water, niet maar dan ongeveer dertig centimeter. Door deze beweging stroomt er water door de kieuwen en gaan de kieuwplaatjes weer van elkaar zodat de vis weer zuurstof kan opnemen.

Beweeg vervolgens de koi naar voren zodat de kieuwdeksels weer sluiten. U kunt dit het beste doen op een plaats waar het water goed doorlucht wordt bijvoorbeeld bij een venturi, want op zo’n plaatst is er meer zuurstof aanwezig en heeft u dus een grotere kans dat uw koi het overleeft.
Ga door met deze bezegingen tot dat de koi weer vanzelf ademt dit kan soms wel twee uur duren.

We zullen nu een aantal vaak voorkomende ziektes van Koi beschrijven het is nauurlijk onmogelijk om ze allemaal te beschrijven want dan zou ik nog heel lang bezig zijn.

In het drop down menu onder Koi Ziekten vindt u de meeste uiteen lopende uitleg over diverse Koi ziekten.

× Kan ik u helpen?